Rovaniemi til Saariselkä (mandag d 22. juni ca 250 km)

Dagen startede med morgenmad på hotellet og når man bor på julemandens hotel, så er der selvfølgelig også risengrød og julesmåkager til morgenmad.
Julemandens værksted beliggende lige ud fra polar cirklen

Ved ikke om det var landingslys til rensdyrene når de kommer med julemandens kane

Denne dag skulle vi kun køre i Finland. Fra Rovaniemi til Saariselkä, hvilket var en tur på ca 3 timer. Vi  havde derfor gemt de to store attraktioner i Rovaniemi til denne dag - nemlig polarcirklen og julemandens værksted (ca 6 km fra Rovaniemi). De er beliggende samme sted, idet finnerne mener at julemanden bor lige ved polarcirklen. På vejen ud af Rovaniemi kommer du først forbi julemandens landsby (nok lidt a la Lego-land) – den valgte vi at droppe.


Vi ankom ved 9:30 til polarcirklen, men vi var ikke de første på stedet. Du kan (naturligvis) overnatte der på campingplads.

Der er rigtig meget jul og især hvis du besøger julemandens værksted. Der kan du endda møde julemanden og få taget et billede sammen med ham (mod betaling :-)) Vi nøjedes med at snuse lidt rundt, få taget nogle billeder af polarcirklen og besøge julemandens posthus.


Efter en lille times tid kørte vi videre. Men har du børn med (eller er meget vild med julen) så kan du nemt bruge et par timer der – men man skal lige vende sig til at høre jingle bell i højtalerne midt i juni måned.


Kilometermæssigt var det en af vores rigtig korte dage, men vejene var ikke af samme standard som i Danmark. De kunne bedst sammenlignes med hovedveje, så du kører ikke mere end 70-80 km i timen. Vi begyndte at opleve lidt af det øde landskab som vi havde forventet at opleve i Finland, men vi manglede stadig at opleve rensdyr. Netop som vi snakkede om det, stod der rensdyr i vejsiden.

Vejret var ikke det bedste, idet der kom lidt regnbyger, men vi valgte at gøre et stop kort før vores slutsted. For der lå et guldminemuseum i Tankavaara som vi godt ville se.

Da vi parkerede bilen ved muset holdt vi lige i udkanten af en af Finlands mange nationalparker. Nemlig Urho Kekkonen nationalparken og det viste sig at der lå et informationscenter om parken som vi valgte at kikke forbi. Igen med en udstilling med fokus på naturen (naturligvis) og dets dyr. Det var rigtig spændende.

Guldminemuseet viste sig at være en meget spændende oplevelse, hvor du fået et indblik i hvordan man gravede efter guld i Finland for mange år siden. Samtidig er der flere små udstillinger med fokus på de forskellige lande (fx Kina) som også har gravet/graver efter guld, hvad det har medført at rigdom til landet. 

Museet indgår guldminelandsbyen, som er en landsby der er bygget op sådan som den ville se ud for nogle hundrede år siden hvis guldgraverne boede der. Desværre begynde at regne lidt kraftigt på dette tidspunkt, så kombineret med regnen og masser af myg, så fik vi kun en hurtig gåtur igennem landsbyen.

Det var det eneste tidspunkt vi havde så kraftig nærkontakt med myggene og vi blev ikke stukket en eneste gang på vores tur. Så myggespray mv kom ubrugt hjem fra turen.
Til højre er der også nogle rensdyr - men man kan nemt overse dem,
når man kun kan se deres gevir
Selve byen Saariselka er virkelig en hotelby, vi gik nogle lange ture i byen men der var ikke det store at se. Men vejret klarede heldigvis op, så det blev godt vejr at være ude i. På vores gåtur så vi lige pludselig 6-8 rensdyr som lå og hyggede sig under nogle træer ved hotellet. De gik helt naturlig rundt i området, men opsøgte ikke mennesker. Så nu fik vi virkelig set rensdyr på tæt hold.





På hotellet i Saariselkä kunne vi begynde at mærke at vi nærmerede os et område/rute hvor der var mange der rejste på bustur, for der holdt en del busser ved byens hoteller.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Furnes - Vejle (tirsdag d 30 juni - ca 900 km)

Sundsvall – Luleå (lørdag d 20. juni – ca 530 km

Tromsø - Narvik (fredag d 26 juni - ca 250 km)